استفاده از نرم افزارهای بومی، یکی از بهترین روش های موجود جهت حصول اطمینان از امنیت فضای تحقیق و پژوهشو گردآوری مقالات مربوط در حوزه های مختلف به شمار می آید
استفاده از نرم افزار های ایرانی
چهار سامانه مشابه یاب متون فارسی در کشور وجود دارد که این سامانه ها در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) دانشگاه شهید بهشتی با نام “مهتاب”، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی با نام”سمیم نور” و پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با نام”همانندجو” راه اندازی شده است.
تمام این سامانه ها در زمینه تشخیص مشابهتهای متنی، طراحی و تولید شدهاند، در حالی که همانندجو بیشتر بر متون پایان نامههای دانشجویی تمرکز دارد ولی سامانه همتاجو عمدتا بر یافتن مشابهتهای متنی در مقالات علمی و پژوهشی کشور متمرکز است.
دایره تخلف در اینگونه موارد فراتر از سرقت علمی است و مقولههایی مانند تغییر دادههای دیگران بدون داشتن بن مایه های علمی، جعل دادهها، سایه نویسی نوشتن مقاله یا تولیدات علمی به جای دیگران نویسنده مهمان درج نام افرادی که هیچ نقشی در تولید مقاله نداشته اند، انتشار دوباره اثر بدون اضافه شدن اطلاعات جدید و همچنین سرقت علمی را دربر میگیرد.
در ایران هم مانند دیگر مناطق دنیا، هرجا که خلق ارزش صورت می گیرد، سرقت نیز دنبال آن به وجود می آید و این پدیده ناپسند، از قرنها قبل نیز وجود داشته است.